Kloosterplaats 6, SCHIEDAM

LET OP: sluitingsdatum inschrijving voor geïnteresseerden is vastgesteld op 16 oktober 2017 12.00 uur.
Midden in het centrum van Schiedam, aan de noordzijde van de Kloosterplaats, ligt een historische pand van meer circa 170m2 met een rijke historie. Oorspronkelijk is het een leslokaal van de voormalige Stadsarmenschool. Daarna heeft het jaren gediend als gymlokaal en de laatste jaren als dansstudio.
Het pand verkeerd in slechte staat, maar is wel beeldbepalend en een unieke mogelijkheid om een prachtige, karakteristieke horeca-locatie te maken met een terras in de volle zon op het zuiden.

Het monumentale karakter is kenmerkend en biedt mogelijkheden voor de creatieve ondernemer die zijn of haar horeca(plus)-visie niet alleen wil laten zien op het bord, maar een beleving creëert die wordt ondersteund door het pand en de inrichting. Het pand en haar omgeving zijn daarbij van onmeetbare waarde.

Voor het cascoherstel is een omgevingsvergunning verleend op basis van een renovatieplan, wat leidend is bij de verbouwing van het pand. Het plan omvat enkel het herstel van het casco en behoud van de monumentale staat. Het restauratieplan is ter inzage en wordt na de koop beschikbaar gesteld. Wijzigingen aan het inpandige deel is vergunningplichtig en nog niet verleend.

Indeling van het pand
Technische gezien bestaat het pand uit een éénlaags bouwwerk op een rechthoekige plattegrond, opgetrokken in baksteen metselwerk in kruisverband. Het bestaat uit twee bouwdelen: een hoge zaal onder een hellend met één topgevel en drie dakschilden en een later aangebouwde aanbouw.
De grote dubbele deur is recent aangebracht om het gebouw een voorkant naar de Kloosterplaats te geven, de kozijnen aan de zonzijde zijn al hersteld. Maar verder moet er nog veel worden gedaan. Het renovatieplan geeft daar meer inzicht in. Mocht u de aanbouw aan de achterzijde willen vervangen of veranderen, dan dient u een omgevingsvergunning aan te vragen. De gemeente Schiedam denkt daarbij graag met u mee.

Voorzieningen
Onder het plein van de Kloosterplaats is een nieuw riool aangelegd waarop het gebouw aangesloten wordt. Ook in de afvoer van het regenwater is voorzien. Nieuwe nutsvoorzieningen voor gas, water en elektra-aansluiting zijn met de inrichting van het plein ook meegenomen en zijn aanwezig tot in het pand, inclusief daarbij behorende meters. De aansluitingen in het pad dienen door de koper zelf aangevraagd te worden.

De Locatie
Een mooie, open plek in de binnenstad, waar iedereen kan genieten van de zon, een hapje, een drankje én een stukje natuur, met de dynamiek van de binnenstad op de achtergrond.

De hele Kloosterplaats waarvan het pand een prominente plaats inneemt, beslaat ongeveer 2000 m2 en is opgedeeld in:
• een plein van 1000 m2 ;
• 3 verhoogde plantvakken van in totaal circa 500 m2 ;
• een prachtige natuurspeeltuin van circa 300 m2 ;
• een terras voor de horecaondernemer.

Links, achter het hek bij de Kastanjeboom, de natuurspeeltuin. Nu nog in aanbouw.
Rechts het pand voor de horeca-ondernemer, met het terras vol in de zon. De lijnen in het terras verbinden het winkelende publiek tussen het Broesvest en het Broersveld.
De verhoogde plantvakken zijn uitgevoerd met zitranden, waar een ieder heerlijk kan zitten en genieten van de zon.
De speeltuin wordt natuurvriendelijk en uitdagend vormgegeven. Om te voorkomen dat de speeltuin als hangplek wordt gebruikt, zal de speeltuin ’s avonds worden afgesloten en heeft de horecaondernemer de supervisie. De gemeente Schiedam wil over het beheer (afsluiten en openen) van deze speeltuin graag afspraken maken met de exploitant.

De Kloosterplaats ligt tussen de Broersvest en Broersveld. De Broersvest ligt aan de oostzijde en is een hoofdontsluitingsweg door de stad. Dit is ook de verbinding naar de A20.
Op de Broersvest rijden de tramlijnen 21 en 24 tussen Vlaardingen Holy/Schiedam Noord en Rotterdam Centrum. De haltes Broersvest en Koemarkt liggen op circa 100 meter van de Kloosterplaats. Station Schiedam-Centrum ligt op een loopafstand van 10 minuten.
Het ABC-complex en winkelcentrum de Nieuwe Passage beschikken over parkeergarages. De parkeergarage van het ABC-complex is open tijdens de winkeltijden van Albert Heijn.
Uitrijden kan 24 uur per dag. Deze garage ligt op circa 200 meter van de Kloosterplaats. Bij beide garages kan er het eerste uur gratis geparkeerd worden.

Bestemmingsplan en Horecabeleid
Het horecabeleid geeft ondernemers het liefst zo veel mogelijk de ruimte om te ondernemen. Uiteraard wordt van hen wel verwacht dat zij rekening houden met omwonenden en met hen in gesprek gaan als het nodig is.
De Kloosterplaats 6 valt onder het deelgebied Centrum, waarvoor o.a. op de Broersvest Westzijde de volgende nieuwe vestigingen zijn toegestaan: categorie B (café/bar), categorie C (restaurant) en categorie D1 (winkelondersteunend /lunchrooms, pannenkoekenhuizen, ijssalon, koffiecorner, theeschenkerij).
Wilt u nog meer weten over het horeca- en terrassenbeleid dan kunt u dat vinden op de website www.schiedam.nl/horeca of eventueel uw vraag digitaal stellen.

Koop
De gemeente Schiedam biedt u de volgende koopmogelijkheden*:
1. Koop in de huidige staat met een omgevingsvergunning en een verplichting tot renovatie;
2. Koop van een gerenoveerd casco, waarbij uw wensen bespreekbaar zijn;
*U koopt enkel het pand, de ondergrond en de grond aan de achterkant van het pand.
Het terras valt buiten de koop.
Ook bestaat de mogelijkheid om het slechts de opstal te kopen met een erfpachtrecht voor de ondergrond.

Prijs
Het betreft een bieden vanaf prijs.

Verkoopprocedure
De makelaar nodigt u namens de Gemeente Schiedam uit om uw plan en bieding kenbaar te maken.
Mocht u tot aankoop willen overgaan dan kunt u tot 16 oktober 2017 een schriftelijk voorstel (koopsom, plan, oplevering en eventueel voorwaarden) in dienen via de e-mail: info@ankebodewes.nl.
Het plan wordt getoetst op visie, passie en zakelijkheid of concreter gezegd: op functionaliteit (wat gaat u er ondernemen), de fysieke vormgeving (hoe gaat de inrichting er na verbouwing uit zien) en op het financiële component (welk bod brengt u uit). Gunning vindt plaats na goedkeuring van het college van Burgemeester en Wethouders. Zowel de prijs als het plan worden beoordeeld.

Informatie over horeca staat op https://www.schiedam.nl/Horeca
Informatie over bestemmingplan Binnenstad staat op https://www.schiedam.nl/Def/bewoners/Wonen-en-Wijken/Ruimtelijke-plannen/Bestemmingsplan-Binnenstad-2014.html.

Overdracht

Status
Beschikbaar

Koop

Vraagprijs
€ 80.000 k.k.
Koopprijsvoorvoegsel
koopprijs
BTW belaste koopsom
ja
BTW tarief
21%
Koopconditie
kosten koper

Algemeen

Oppervlakte perceel
350 m2
Type aanvaarding
in overleg
Object aanmelding
In verkoop genomen

Bestemming

Nevenbestemming
Horeca

Woonobject

Oppervlakte
170 m2

Gebouw Details

Bouwjaar omschrijving jaar
1779
Bouwvorm
Bestaande bouw
Onderhoud binnen
slecht
Onderhoud buiten
slecht

Bedrijfsruimte

Bedrijfshal in units vanaf
170 m2

Locatie

Longitude (hoogtegraad)
4.4019275