Naam

Tekst

Verkoopmakelaar

U gaat uw huis te koop aanbieden. Op het moment dat u dat besluit heeft genomen, komt er veel op u af. Behalve dat het betekent dat u ook gaat verhuizen, vraagt het verkopen van de bestaande woning een grondige aanpak. Want welke prijs kan ik voor mijn woning vragen? Hoe lang duurt het voordat het huis verkocht is? Wat is de rol van een makelaar? Met welke makelaar moet ik in zee gaan?
Op deze pagina vindt u heldere informatie die een antwoord kan zijn op uw vragen over het verkooptraject van uw woning.

De keuze van de makelaar

U kunt uw huis zelf in de verkoop zetten. Dat vergt wel verstand van zaken, want aan de verkoop van een woning kleven namelijk nogal wat risico’s en valkuilen. Secundaire kosten die over hoofd worden gezien bijvoorbeeld en die makkelijk leiden tot misverstanden. Op het moment dat er iets misgaat, rijst de vraag op wie u terug kunt vallen. Bij Anke Bodewes Makelaardij kunt u rekenen op zowel de deskundigheid als de ervaring die garant staan voor een goede zakelijke afwikkeling van de verkoop van uw huis. De makelaardij heeft haar wortels in Schiedam en kent de stad als geen ander. Als u besluit uw woning via Anke Bodewes Makelaardij te verkopen, bent u verzekerd van een persoonlijke aanpak waarbij u een makelaar krijgt, die u gedurende het hele proces begeleidt. Een makelaar die bovendien opereert vanuit een deskundig team van vastgoedexperts.

De vraagprijs bepalen

De eerste stap bij de verkoop van uw woning is het zorgvuldig vaststellen van de vraagprijs. Belangrijke aspecten bij het vaststellen van de vraagprijs zijn bijvoorbeeld het onderhoud en de kwaliteit van de woning, de buurt, hoe snel u wilt verkopen en de marktsituatie. De makelaar van Anke Bodewes kan deze factoren marktconform afwegen en adviseert op grond daarvan een vraagprijs. Anke Bodewes Makelaardij kan u ook adviseren over hoe u de marktwaarde van uw huis kunt verhogen of hoe u uw huis beter verkoopbaar kunt maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reparaties, of een betere representatie door iets eenvoudigs als het wieden van onkruid in de tuin. In deze eerste fase van de verkoop maakt u heldere afspraken met uw makelaar van Anke Bodewes Makelaardij over de diensten waarvan u gebruik wilt maken. Voordat u hierover een besluit neemt, krijgt u een duidelijke indicatie van de kosten die daaraan zijn verbonden.

In de verkoop

Via Anke Bodewes Makelaardij uw woning te koop aan bieden, houdt in dat er automatisch een presentatie van uw huis wordt geplaatst in het NVM-uitwisselingssysteem, op Funda en uiteraard op onze eigen internetsite. In overleg bekijken we hoe uw huis verder onder de aandacht kan worden gebracht. We kunnen bijvoorbeeld een verkoopbord in de tuin plaatsen, een raamposter ophangen of adverteren in een regionale of een landelijke krant. Op het moment dat er zich een geïnteresseerde aandient, volgt er een bezichtiging. De afspraken daarvoor maakt uw makelaar op een moment dat het u uitkomt. De makelaar leidt de mogelijke koper door uw woning.

De koop komt tot stand

De verkoop van de meeste huizen verloopt via een biedingprocedure. Dit houdt in dat de koper een bod doet en de verkoper dat bod (al dan niet na onderhandeling) accepteert. Een andere verkoopmogelijkheid is via een inschrijving. Geinteresseerde kopers brengen onafhankelijk van elkaar een bod uit. De hoogste bieder krijgt de eerste kans om te kopen. Dit is gebruikelijk bij duurdere en zeer gewilde woningen. Anke Bodewes Makelaardij is bijzonder ervaren in verschillende biedingprocedures, waarbij het belang van de klant van Anke Bodewes Makelaardij het centrale uitgangspunt is en blijft. Tijdens het biedingproces blijft u steeds op de hoogte van de stand van zaken. Als u akkoord gaat met het uiteindelijke bod, is de verkoop van uw huis een feit. Uw Anke Bodewes makelaar zorgt dan voor de communicatie naar alle partijen.

De afronding van de verkoop

De afronding en de zakelijke afhandeling van de verkoop is een formele aangelegenheid, of anders gezegd: een heleboel papierwerk. Anke Bodewes Makelaardij stelt een koopakte op, waarin alle afspraken zijn vastgelegd tussen u en de koper van uw huis. In de koopakte staat duidelijk beschreven wat u verkoopt en wanneer u uw woning overdraagt. De koopakte is pas klaar wanneer alles is doorgenomen en zowel u als de koper akkoord zijn, waarna de koopakte ondertekend wordt. Na de koopakte volgt de transportakte en die wordt opgesteld door de notaris.